Wyróżniamy kilka kategorii:
- Cytrusowe:
- Cytryna - drzewo wywodzące się z Azji, uprawiane w strefach ciepłego klimatu, dla pozyskiwania jej owoców. Do perfum dodawany jest olejek cytrynowy pozyskiwany z niedojrzałych owoców, o charakterystycznej, świeżej woni, jednak dość szybko ulatniają się po aplikacji.
- Limonka - drzewa te uprawiane są głównie w Meksyku, Brazylii, Peru. Limonka to jedyny owoc podlegający procesom destylacji. Olejek eteryczny pochodzący z tych owoców jest bardzo świeży, ma lekko drażniący zapach. Stosuje się go w perfumach najczęściej w połączeniu z miętą.
- Pomarańcza - głównie uprawiana w Brazylii, a pochodząca z Chin. Zapach wydobywa się głównie przez ścieranie skórki tych owoców.
- Kwiatowe:
- Róża - istnieje wiele odmian tych kwiatów, z których płatków otrzymuje się olejek różany. Jego zapach charakteryzuje się trwałością i pięknym aromatem. Popularnymi odmianami róż, które możemy znaleźć w perfumach to: róża bułgarska, stulistna czy tzw. „twarz anioła”
- Jaśmin - charakterystyczne, duże białe kwiaty, z których pozyskuje się naturalny, piękny zapach. Zrywa się je jedynie w godzinach porannych, aby nie utracić cennego zapachu.
- Tuberoza - kwiat z rodziny liliowatych, o bardzo głębokim, nieco drzewnym zapachu. Stanowi jeden z najdroższych składników zapachowych.
- Orientalne:
- Cynamon - drzewa cynamonowe uprawiane są w klimacie subtropikalnym. Olejek wydobywany jest z korzeni, liści i kory. Ma dość słodki zapch.
- Wanilia - pochodzi z tzw. krzewu waniliowego, owoców tropikalnej orchidei pnącej. Ekstrakcji podlegają dobrze znane wszystkim długie, brązowe laski wanilii, z których otrzymuje się piękny zapach.
- Drzewne:
- Drzewo cedrowe - łagodna drzewna woń otrzymywana jest najczęściej z dwóch odmian tego drzewa- północnoamerykańskiego (czerwonego) lub marokańskiego jałowca.
- Drzewo sandałowe - uprawiane głównie w Australii i Indiach. Balsamiczny, łagodny olejek pochodzi z destylacji sproszkowanych części tego drzewa- głownie kory i korzeni.
- Paczula - wyjątkowo słodki zapach, o lekko korzennym aromacie. Roślina ta nazywa się brodziec paczula, a uprawiana jest m.in. w Indiach, Indonezji, Malezji i Ameryce Południowej.