środa, 23 listopada 2011

Najczęściej spotykane składniki perfum




Wyróżniamy kilka kategorii:
  • Cytrusowe:
    • Cytryna - drzewo wywodzące się z Azji, uprawiane w strefach ciepłego klimatu, dla pozyskiwania jej owoców. Do perfum dodawany jest olejek cytrynowy pozyskiwany z niedojrzałych owoców, o charakterystycznej, świeżej woni, jednak dość szybko ulatniają się po aplikacji.
    • Limonka - drzewa te uprawiane są głównie w Meksyku, Brazylii, Peru. Limonka to jedyny owoc podlegający procesom destylacji. Olejek eteryczny pochodzący z tych owoców jest bardzo świeży, ma lekko drażniący zapach. Stosuje się go w perfumach najczęściej w połączeniu z miętą.
    • Pomarańcza - głównie uprawiana w Brazylii, a pochodząca z Chin. Zapach wydobywa się głównie przez ścieranie skórki tych owoców.
  • Kwiatowe:
    • Róża - istnieje wiele odmian tych kwiatów, z których płatków otrzymuje się olejek różany. Jego zapach charakteryzuje się trwałością i pięknym aromatem. Popularnymi odmianami róż, które możemy znaleźć w perfumach to: róża bułgarska, stulistna czy tzw. „twarz anioła”
    • Jaśmin - charakterystyczne, duże białe kwiaty, z których pozyskuje się naturalny, piękny zapach. Zrywa się je jedynie w godzinach porannych, aby nie utracić cennego zapachu.
    • Tuberoza - kwiat z rodziny liliowatych, o bardzo głębokim, nieco drzewnym zapachu. Stanowi jeden z najdroższych składników zapachowych.
  • Orientalne:
    • Cynamon - drzewa cynamonowe uprawiane są w klimacie subtropikalnym. Olejek wydobywany jest z korzeni, liści i kory. Ma dość słodki zapch.
    • Wanilia - pochodzi z tzw. krzewu waniliowego, owoców tropikalnej orchidei pnącej. Ekstrakcji podlegają dobrze znane wszystkim długie, brązowe laski wanilii, z których otrzymuje się piękny zapach.
  • Drzewne:
    • Drzewo cedrowe - łagodna drzewna woń otrzymywana jest najczęściej z dwóch odmian tego drzewa- północnoamerykańskiego (czerwonego) lub marokańskiego jałowca.
    • Drzewo sandałowe - uprawiane głównie w Australii i Indiach. Balsamiczny, łagodny olejek pochodzi z destylacji sproszkowanych części tego drzewa- głownie kory i korzeni.
    • Paczula - wyjątkowo słodki zapach, o lekko korzennym aromacie. Roślina ta nazywa się brodziec paczula, a uprawiana jest m.in. w Indiach, Indonezji, Malezji i Ameryce Południowej.